sunnuntai 1. helmikuuta 2015

Supersunnuntai!

Sunnuntaiheipat! Nyt on kuulkaas niin kiva viikonloppu takana, että oksat pois. Eilen pääsin ystävän luokse ompelemaan päiväksi Aavan kevättakkia ja samalla tietenkin parannettiin vähän maailmaa. Illalla sitten kotona vielä lasten kanssa saunareissu ja elokuvaa ja jätskiä miehen kanssa. Tänään oli mun vuoro herätä lasten kanssa ja tein meille aamupalaksi tuoreita teeeleipiä. En tiedä, miten oon voinut unohtaa tämmöisen todella helpon herkun olemassaolon!Ohjeen nappasin Uusikuu-blogista, mutta laitetaan se vielä teille suoraan tähänkin:

Helpot teeleivät noin 9kpl:

3dl vehnäjauhoja
1dl kaurahiutaleita
3tl leivinjauhetta
1tl suolaa
1dl juustoraastetta
50g voisullaa
2,5dlmaitoa
(minä laitoin vielä auringonkukansiemeniä sekä suolatonta yrttimaustetta ja tein taikinan tuplana)
Sekoita kuivat aineet sekaisin keskenään, lisää viimeisenä joukkoon rasva ja maito.
Lusikoi leivinpaperille pieniä kasoja, ja taputtele jauhojen avulla leivät litteiksi.
Pistele vielä haarukalla reikiä leipään, ja heitä uuniin.
N. 225°c ja 15 minuuttia.

Tuoreena ainakin maistui todella hyvälle, iltapalalla testaan sitten sen kylmän version :)


Kun mies heräsi ja sai omat teeleipänsä syötyä, lähdettiin pihalle lumihommiin. Tai no, mies kolasi ja minä vedin Aavaa pulkassa. Lunta on jo niin paljon, että ei mitään puhettakaan, että saisin niitä enää työnnettyä kasojen päälle. Ostettiin Veetille perjantaina Kärkkäiseltä sukset ja Veeti pääsi ensimmäistä kertaa hiihtämään oikeilla suksilla. Parivuotiaana Veeti kokeili niitä kenkiin kiinnitettäviä, mutta ne ei kyllä olleet mikään menestys. Ensi viikolla hoidossa onkin hiihtoa, joten hyvä oli vähän harjoitella etukäteen. Pihalla oli vaan vähän liikaa lunta ja kamala lumipyry!



Välistä sujui ihan hyvin, mutta kyllä iso osa ajasta meni siihen, että sai olla auttamassa Veetiä ylös maasta.


 Hommaa ei varmasti helpottanut se, että ei saatu oikean mittaisia sauvoja, koska ne olivat loppu ja siksi piti ottaa vähän liian pitkät. Pitää käydä muualta ostamassa varmaan oikean kokoiset niin saa vähän niillä sauvoillakin tukea tuohon hommaan.

Laitettiin huvikseen ne Veetin vanhat remmisukset Aavalle ja kyllähän tuokin niillä jo eteenpäin pääsi!




Ennen pohalle lähtöä tein valmiiksi taikinan Hellapoliisin sivuilta napattuun Sisäänleivottuun kebableipään. Lähdin sitten ennen muita sisälle ja kävin tekemässä leivän loppuun ja laittamassa uuniin. Oli muuten älyttömän hyvää ja olisi riittänyt isollekin porukalle tuo annos. Tätä pitää kyllä tehdä joskus eri täyteversiolla. Suosittelen kokeilemaan.



Sisäänleivottu kebab-leipä


4 dl vettä
50 g hiivaa
2 tl suolaa
1 dl öljyä
100 g maustamatonta jogurttia tai rahkaa
2 munaa
n. 12 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta

Täyte:
300-400 g kebablihaa
1 dl kebab-kastiketta
200 g juustoraastetta
1/2 dl jalapeno-renkaita tai maun mukaan
1 dl paahdettua, kuoretonta paprikaa suikaleina (säilyke)
1 sipuli ohuina viipaleina
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna

Murenna hiiva kädenlämpöiseen veteen.
Sekoita joukkoon suola, öljy, jogurtti, munat ja keskenään sekoitetut vehnäjauhot ja leivinjauhe. 
Jos haluat oikein muhkean leivän, kohota taikinaa tässä vaiheessa noin puoli tuntia.

Kaulitse taikina ohuehkoksi suorakaiteen malliseksi levyksi ja nosta leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.
Jaa puolikkaalle levylle täytteet tasaiseksi kerrokseksi.
Käännä tyhjä taikinalevy täytetyn päälle. Sulje reunat kääntämällä reunat täytetyn taikinalevyn alle.

Paista 200 asteessa, kunnes leipä on saanut väriä ja näyttää kypsältä.
Kurkkaa myös leivän alapuolta.

Tarjoa sellaisenaan tai raikkaan salaatin kanssa.



Ruuan jälkeen lapset menivät päikkäreille ja ehdin katsoa yhden jakso Pretty little liarsia ja kutoa sukkaa.  Keräsin myös uintikamppeet valmiiksi, sillä välipalan jälkeen lähdettiin Nivalaan uimahalliin koko perheellä. Ollaankin viimeksi käyty siellä Veetin kanssa silloin, kun odotin Aavaa. Täällä ei ole sunnuntaisin uimahalli auki, vaikka Nivalaa isompi paikka onkin. Ihan tyhmää, kun itsestä ainakin tuntuu, että se sunnuntai olisi just paras päivä niiden käydä uimassa, jotka ovat viikolla töissä eivätkä meinaa ehtiä illalla uimaan. Meilläkin päästäisiin lähtemään joskus viiden ja kuuden välissä ja sitten takaisin pitäisi olla jo seiskaksi niin aika tiukille menee se ehtiminen töiden jälkeen.

Aavakin oli ihan kotonaan uimahallissa, vaikka on uinut ainoastaan Turkissa. Veeti pelkäsi ensimmäisillä kerroilla aikoinaan uimahallissa ja suostui vaan kävelemään altaassa eikä esimeriksi istunut ollenkaan veteen. Aava puolestaan meni heti kuin konkari ja kävi isossa altaassakin meidän kanssa. Veeti uskalsi mennä itse jo liukumäkeen, joten minäkin pääsin muutaman altaanmitan uimaan, kun Pasi katsoi Aavan kanssa Veetin perään liukumäkeen, mutta ei tarvinut enää kaveriksi mennä. Pitää ehdottomasti mennä kyllä uudelleenkin piakkoin! Harmi, että uimahallit aukeavat myös niin myöhään viikonloppuisin, että ennen päikkäreitä ei ehdi käydä. Lapset saisi varmaan melko hyvin unille parin tunnin uintireissun jälkeen :)

Huomasin myös, että oli ihana käydä uimassa itse kun ei mitään paikkaa kolottanut. Kävellessä mua on alkanut vaivaamaan joku ihme issiaskipu tai vastaava, että pakaraa vihloo. Uidessa tuota ei tuntunut. Pitää yrittää päästä vaikka edes kerran viikossa yksin uimaan, että saisi vähän jotain kuntoilua tähän elämään.


Päivä oli kaiken kaikkiaan touhukas ja lisäksi oli hyvää ruokaa. Mitäpä sitä muuta voi sunnuntailta toivoa? Mitenkäs muiden sunnuntai on kulunut?

Huomenna käynnistyy nelivuotissynttäriviikko ja luvassa on ainakin kolme eri arvontaa, joten olkaahan kuulolla! :)

2 kommenttia:

  1. Kolme eri arvontaa?! Minä en oo sitä ainoatakaan saanut pidettyä ja blogin synttärit olivat marraskuussa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, tosin näiden palkinnoista mun ei tartte henkilökohtaisesti huolehtia, joten helpottaa huomattavasti :D

      Poista