tiistai 24. marraskuuta 2015

Helpotusta ruokaongelmaan listojen muodossa

Tuo ainainen kysymys, joka tulee vastaan joka viikko. Jos olen aktiivinen, teen yleensä ruokalistoja moneksi viikoksi eteenpäin, sillä se helpottaa arkea ihan älyttömän paljon. Kauppareissutkin ovat helpompia, kun voi etukäteen merkitä listaan aineet, mitä saman viikon ruuissa käytetään. Tulee muutenkin vähemmän hutiostoksia, kun kaupassa käynti on suunnitelmallisempaa. Olen monesti kertonut meidän juhlaruuista, mutta lukijalta tuli toive postata siitä, mitä meillä syödään ihan arkena. Siitä tuli idea tähän postaukseen. Laitan tähän meidän tämän ja viime viikkojen ruokia ja aiempia ruokalistoja, jos niistä jotain vinkkiä saisi ainaisen makaronilaatikon sijaan.

Kannattaa muuten tehdä ruokalistoja exceliin ja säilyttää vanhatkin listat, niin niistä on helppo koota uusia. Sinne saa kivasti myös linkittyä netistä uusia ohjeita, niin ei tarvitse miettiä, että mitä sitä tähän ruokaan x nyt tulikaan. Alussa me kerättiin vain kamalasti eri ruokia alekkain sinne exceliin ohjeineen ja niistä alettiin sitten yhdistellä ruokalistoja. Aina kun tuli mieleen joku hyvä suosikkiruoka, niin lisättiin se vaan listan perään :)


Viikolla yritetään tehdä semmoista simppeliä ja nopeaa kotiruokaa ja viikonloppuna syödään yleensä vähän paremmin tai kokeillaan uusia reseptejä! Yritän vältellä eineksiä ja tehdä ruuat itse, mutta kyllä meilläkin syödään ranskiksia, kaupan pinaattilättyjä ja keittoa ja hamppareitakin :)
Lähiaikoina meillä on syöty ainakin näitä:

pinaattekeittoa ja kananmunia

sitruunakanapastaa (kuva ylhäällä)
uunilohta
uunijuureksia ja lohkopottuja
makaroonimössöä (paistettua jauhelihaa ja makaronia)
hernekeittoa
porsaansuikalekastiketta ja riisiä


Tällä viikolla meillä syödään ainakin näitä:

lohikeitto
porkkanabataattikeitto fetalla (1 iso bataatti, 3-4 porkkanaa keitetään kypsäksi kasvisliemessä ja soseutetaan. Maustetaan suolalla ja pippurilla ja lisätään fetajuustoa lopuksi
karjalanpaisti


Laitoin tähän alle meidän ruokalistaexcelistä muutaman vanhan ruokalistan, mitä meillä on ollut käytössä. Yleensä lista saattaa vähän muuttua viikon aikana sen mukaan, mitä on esimerkiksi tarjouksessa kaupassa tai jos tekeekin jotain muuta mieli. Ruokalistoissa on myös se hyvä puoli, että tulee hieman huomioitua sitäkin, että kaikki ruuat eivät ole esimerkiksi jauhelihasta tehty vaan että siellä joukossa olisi niin kanaa, kalaa, makkaraa ja jauhelihaa tai muuta possua sekaisin. Kalaa meillä syödään kyllä ihan liian vähän! Poimi tästä itsellesi uusia ruokia ja ideoita kokeiluun.

Viikko 1

kebab+lohkoperunat itse tehty
jauhelihakastike+perunat
Lämpimät leivät
Paahdetut juurekset+jauhelihapihvit
Juustoinen perunapaistos + possunpihvit
nakkikeitto

Viikko 2

Hernekeitto
Uunimakkara+muusi
Lihamureke+perunat
Spagetti ja jauhelihakastike
Pitaleivät ja kebab/kana

Viikko 3

Lindströmin pihvit
Kanakastike+riisi
Vaalea nakkikastike+pasta (valkoiseen kastikkeeseen tehty)
Ranskikset ja makkara
Kinkkukiusaus

Joskus aiemmin olen vinkannut, että Hellapoliisin sivuilta löytyy myös viikottaisia ruokalista, joista löytyy kivoja, uusia reseptejä. Sen lisäksi käytän todella paljon nykyisin Blogiringin sivujen hakutoimintoa. Yleensä mietin ensin ruuan tai raaka-aineen ja sitten haen sieltä, niin saan valtavasti vaihtoehtoja. Kokeileppa vaikka kasvissosekeitolla niin saat 19 eri osumaa :) Leivontaan liittyen käännyn myös tuon sivun puoleen, koska Blogiringillä on paljon lahjakkaita ruoka- ja leivontabloggaajia :)

Vietnamilainen lihapullakeitto on meidän perheen suosikki pestopastan rinnalla. Pestopastakin on niin helppoa, että siinä keitetään suolavedessä spagetti ja paistetaan kanaa. Yhdistetään nämä ja sotketaan joukkoon purkki pestoa. Lapset tykkäävät tästä myös ja se valmistuu kymmenessä minuutissa. Siksi meillä on nykyään aina pestopurkki jääkaapissa :)

Tuliko uusia ruokaideoita ja mitä teillä yleensä syödään? Olisi kiva saada vinkkejä ja uusia suosikkiruokia myös meidän ruokalistoihin.

9 kommenttia:

  1. Kiitos tästä! :)
    Listaltasi löytyy paljon perusruokia, mitä vaan ei ole tullut tehtyä/syötyä esim. Nyt tuo hernekeitto, tai pinaattikeittoa..vaikka näitä löytyy eineksenäkin niin ei tule ostettua, varmaan kun eivät ole mun makuun, lapset kyllä varmasti tykkäis :)
    Lindströminpihvit, voi nam, ei ole aiemmin edes tullut mieleen :D
    Täytyykin alkaa panostamaan enemmän arkiruokailuun!

    Annu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joskus sitä itsekin muistaa, että hei miksi en oo tehnyt tätä ruokaa, vaikka sitä esim lapsuudessa söi useasti :) Minusta perusruuat on just parhaita ja sitten niitä on kiva välillä kruunata jollain paremmalla pihvillä!

      Poista
  2. Ruokalistojen teko on myös tosi taloudellista . ei tule osteltua turhuuksia kun tietää juuri mitä tarvitsee viikon ruokiin. :) Kivoja ruokaideoita! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on! Meillä huomaa aina viimeisellä viikolla ennen kuin siirtyy lisää rahaa ruokatilille, että tulee suunniteltua tosi tarkkaan, kun rahaa ei ole enää paljoa käytössä. jos olisi koko kuun yhtä säästäväinen, niin ehkä sitä joskus jäisi ylikin :D

      Poista
  3. Mullakin tahtoo käydä niin, että ensin intopiukkana teen listat monelle viikolle ja sitten se vaan jää, taas kerran :D Pakko varmaan ottaa itseä nyt niskasta kiinni kun teille muille vinkkailen hienoja listoja :)

    VastaaPoista
  4. Sitruunakanapasta ja lihapullapannu menee ehdottomasti kokeiluun jo tällä viikolla. Tämän innoittamana taidan herättää taas ruokalistasuunnittelija minäni henkiin ja suunnitella seuraavat viikot valmiiksi. Tykkään siitä hommasta kovasti mutta hieman turhauttaa kun samat ruuat pyörii aina kun ei uusia keksi. Mutta tästä sain monta uutta ideaa ja muistutuksia niistä unholaan jääneistä ruuista, kiitos :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitruunakanapasta oli kyllä ihanan raikasta! Mulla tahtoo kans olla se ongelma, että tuntuu, että ne samat ruuat kiertää ja siksi tykkään etsiä uusia reseptejä vähän piristämään niitä hernekeittoja ja makaronilaatikoita. Mulla on seurannassa facebookissa muutamia ruokablogeja niin niiden päivityksistä saa mukavasti uusia ohjeita!

      Poista
  5. Kiitos ideoista ja inspiraatiosta :) Täällä ollut viime aikoina tosi vaikea keksiä ruokia ja tuntuu siltä, että koko ajan pyörittelee niitä samoja, joten tästä sai kivasti ideoita vähän erilaisiin juttuihin! :)

    VastaaPoista